H.S.T. LeanKMO wijst de weg voor de KMO H.S.T. LeanKMO wijst de weg voor de KMO

 

Lean inkleuren van uw bedrijfsplanning

1. Doel

Elk bedrijf heeft een bedrijfsplan. Soms is het heel duidelijk uitgewerkt; soms is het eerder intuïtief. Maar alle plannen, projecten en acties van het bedrijf zijn een onderdeel van het bedrijfsplan.

Lean toepassen betekent automatisch het bijstellen van dit bedrijfsplan. Want Lean is geen techniek, maar een strategie. De basis waarop beslissingen genomen worden moeten vanaf nu in een Lean kader gebeuren. De sterkte van Lean ligt immers in zijn kracht om te focussen op de juiste doelen.

Lean strategie vereist dat top-down de richting helder wordt aangegeven: zonder een kompas dat het juiste Noorden aanduidt, is het moeilijk varen.

2. Voor wie is het bedoeld?

Dit proces van herfomuleren van het bedrijfsplan loopt bij de bedrijfsleiding en dus meestal het managementteam.

3. Methode

Vooral aandacht wordt gegeven aan de klantenwensen in het bedrijfsplan. Lean richt zich nu eenmaal op het scheppen van waarde voor de klant.

Natuurlijk is een bedrijfsplan pas iets waardevol als men erin slaagt om iedereen hier aan te laten meewerken. Het brengen van en vertalen van het beleid naar iedereen (deployment) binnen het bedrijf is daarom een fundamentele pijler binnen dit programma.

Een bedrijfsplan moet vanuit de wolken ook omgezet worden in dagelijks anders werken. Daarom is een derde fundamentele pijler hier het opstellen van BSC - KPI - PI - individuele doelstellingen en het maken/uitvoeren/opvolgen van de acties en projecten, horende bij het ondernemingsplan.

Het programma bestaat uit formele processtappen, zoals in de figuur aanngeduid.4. Wat vraagt het van U?

Het programma moet aangepast worden aan de specifieke noden en intenties van de klant. Een bedrijfsplan kan nu eenmaal geen confectie zijn; per definitie is het maatwerk! Dat betekent ook dat U (als managementteam of ondernemer) hier toch een intense periode zal doorlopen. Doorlooptijd is van de ordegrootte van 3 maanden, waarin externe input éénmaal per week zal nodig zijn. Maar zelf zal u zeker één tot anderhalve dag per week gedurende deze periode hierdoor in beslag genomen worden.Tenslotte bent u hiermee ook bezig met de toekomst van uw onderneming.

5. Resultaten

Het is onze uitdaging om theorie en praktijk zo samen te brengen dat:

  • U onmiddellijk resultaat boekt (en er geld verdiend wordt), en
  • U leert zelfstandig te werken met Lean, zodat U nadien zelfstandig dingen kan toepassen en uitbreiden.

U zal een versnelde groeicurve doorlopen.

Interesse

Vraag via e-mail een vrijblijvend en kosteloos gesprek aan. Wij nemen met u contact op voor een geschikte datum en samen kijken we dan of het kan klikken. Want dit blijft tenslotte de basis: contact tussen mensen.
 

info@leanschmitz.be
Laatste wijziging 29 april 2020